marți, 30 august 2016

Falsurile din declaraţiile ambasadorului SUA în Republica Moldova

Recentele declaraţii ale ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, dovedesc prostie şi necunoaştere a unor realităţi.

„Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure."  Dar moldovenii nu au dreptul să se unească cu alt stat dacă vor dori, aşa cum s-a întâmplat cu cele două Germanii? Şi cum să fie graniţele sigure având în vedere existenţa problemei transnistriene? 

"Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova." Ba din contra. "Republica Moldova unită cu România intră în Uniunea Europeană, are securitatea asigurată de NATO, nivelul pensiilor şi salariilor va creşte brusc la nivelul celor din România, va beneficia de libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor în UE şi drept consecinţă moldovenii îşi vor valorifica mai bine produsele, ar avea acces la fonduri europene şi, în plus,  vor beneficia de subvenţiile la hectar de care se bucură şi ceilalţi agricultori din UE. Justiţia din România se va extinde automat şi în Republica Moldova, acţionând împotriva corupţiei cu succesul pe care îl demonstrează în România", scrie politicianul Ştefan Vlaston. De o aderare mai rapidă a Republicii Moldova la NATO este nevoie având în vedere tendinţele actuale ale Rusiei de a-şi face de cap.

"Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni." Vedem bine cum se descurcă Republica Moldova cu politicienii ei. Sigur, de la căderea comuniştilor în 2009, s-a mai făcut ceva, dar lucrurile tot merg aiurea, e foarte multă corupţie, mai multă decât în patria-mamă. Acolo, totuşi  politicienii nu ajung să fure miliarde din bănci. În România, fără doar şi poate, s-a făcut mai mult în ultimii 25 de ani. Deja România are cea mai mare creştere economică din UE. 

"Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări" Provincia istorică românească Basarabia, a făcut parte în Evul Mediu din Voievodatul Moldovei, iar o bună parte din fostul voievodat s-a unit mai târziu cu România şi face parte şi astăzi din acest stat. Basarabia a avut o perioadă o istorie politică diferită de cea a românilor de peste Prut deoarece a fost răpită de ruşi în 1812. A făcut parte din statul român în perioada interbelică, iar marii intelectuali basarabeni, inclusiv creatorul imnului Republicii Moldova, Alexei Mateevici, s-au considerat români. Aşadar, Republica Moldova n-are o istorie proprie, ci una încadrată în cadrul istoriei neamului românesc, având legături de secole cu românii de peste Prut.

"...printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite" Care ţară multietnică?  Conform recensământului din 2004, 71,48% din cetăţeni se consideră etnici moldoveni (din ignoranţă) sau români. În afara de română, singura limbă auzită mai des prin ţară este rusa. Chiar dacă etnicii ucraineni sunt mai mulţi decât ruşii, şi aceştia vorbesc în limba moscalilor din cauza rusificării.

A se vedea şi: 

Despre unionism în Republica Moldova



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu